In this article, you will know about Infosys interview questions with answers and tips to crack Accenture – Guidelines – Accenture Technical & HR Interview

Technical Interview:

1.What is the difference between call by value and call by reference for functions?

The major difference between call by value and call by reference is that in call by value a copy of actual arguments is passed to respective formal arguments. While, in call by reference the location (address) of actual arguments is passed to formal arguments, hence any change made to formal arguments will also reflect in actual arguments.

2.Define encapsulation in C++.Explain “Abstraction and encapsulation are complementary concepts”.

Abstraction and encapsulation are complementary concepts: abstraction focuses on the observable behavior of an object… encapsulation focuses upon the implementation that gives rise to this behavior… encapsulation is most often achieved through information hiding, which is the process of hiding all of the secrets of object that do not contribute to its essential characteristics.

Abstraction is a process where you show only “relevant” data and “hide” unnecessary details of an object from the user. Encapsulation is the process of combining data and functions into a single unit called class.

3.What are recursive functions? Give three examples.

A recursive function is a function which either calls itself or is in a potential cycle of function calls.

Example 1

#include <stdio.h>

int sum(int n);

int main(){

int number, result;

printf(“Enter a positive integer: “);

scanf(“%d”, &number);

result = sum(number);

printf(“sum=%d”, result);

}

int sum(int num){

if (num!=0)

return num + sum(num-1); // sum() function calls itself

else

return num;

}

Example 2

#include <stdio.h>

long int multiplyNumbers(int n);

int main(){

int n;

printf(“Enter a positive integer: “);

scanf(“%d”, &n);

printf(“Factorial of %d = %ld”, n, multiplyNumbers(n));

return 0;

}

long int multiplyNumbers(int n){

if (n >= 1)

return n*multiplyNumbers(n-1);

else

return 1;

}

4. What are the different types of database keys?

Primary key

Foreign key

Composite key

Natural key

Surrogate key

Candidate key

Compound key

5. Write a function to reverse a linked list.

while(currnode!=null){

Nextnode=currnode.next;

currnode.next=prevnode;

prevnode=currnode;

currnode=nextnode;

}

6.What are the various On-Delete options in a DB table? Which is the default option?

SET NULL, NO ACTION, RESTRICT, CASCADE, and SET DEFAULT.

7. What is include in a C program?

It is programmers way of telling preprocessor to get / fetch / contents of header file. You request to use a header file in your program by including it with the C preprocessing directive #include, like you have seen inclusion of stdio.h header file, which comes along with your compiler.

8. What is Dynamic Memory Allocation, example?

The process of allocating memory at runtime is known as dynamic memory allocation. These functions are defined in stdlib.h for the purpose of dynamic memory allocation. malloc(), calloc(), realloc(), free().

9. Explain Runtime Polymorphism?

Runtime polymorphism or Dynamic Method Dispatch is a process in which a call to an overridden method is resolved at runtime rather than compile-time.

In this process, an overridden method is called through the reference variable of a superclass. The determination of the method to be called is based on the object being referred to by the reference variable.

1o. What are inner and outer joins?.

An inner join focuses on the commonality between two tables. When using an inner join, there must be at least some matching data between two (or more) tables that are being compared.

An outer join returns a set of records (or rows) that include what an inner join would return but also includes other rows for which no corresponding match is found in the other table.

There are three types of outer joins:

Left Outer Join (or Left Join)

Right Outer Join (or Right Join)

Full Outer Join (or Full Join)

 

 

HR Interview

Question 1. Tell me about yourself ?

Answer: It is the most often asked question in interviews and also the most tricky question. Start by telling why you are well qualified for the position. Remember, always match your educational & experience qualification to what the interviewer is looking for. In other words you should give information what the interviewer is looking for. Be careful that it should not seem rehearsed.

Question 2. What are your greatest strengths?

Answer:  Number of answers are good to give, but in positive manner. Some good instances are:

About your problem solving skills, ability to work hard, professional expertise, leadership skills, positive attitude etc.

Question 3. Do you have any blind spots?

Answer: Disguise your strength as a weakness. Beware this is an eliminator question, designed to shorten the candidate list.

Question 4.  Why should I hire you?

Answer: Try to know the interviewer’s greatest needs and demands, this question will give you advantage over other candidates and give him best facts for hiring you than someone else.

Sample: “What is my responsibility as a son of my father that much of the responsibility I have in my infosys family.”

Question 5.  Where do you see yourself five years from now?

Answer: Don’t be too specific. Make assure the interviewer that you want to make a long-term commitment to the organization and this is the exact position you are looking for.

Question 6.  Describe your management style?

Answer: Tell about some common labels as progressive or consensus etc. can have several meanings or descriptions depending on which management expert you listen to. The situational style is safe and fits all.

Question 7.  Are you a team player?

Answer:  Of course, I’m a team player. Always say this and should have examples ready. Tell that you often perform for the good of the team rather than mean is good evidence of your team attitude.

Question 8.  How would you be an asset to our organization?

Answer:  Highlight and let them know about your strengths. This is the exact question where you can win their heart and with confidence.

Question 9.  Do you have any questions for me?

Answer:  Always have some questions prepared for the interviewer. How soon will I be able to be join? etc.

Question 10. Why  Accenture?

If I would get a chance to work with you, it will be the best opportunity I ever got. You are the competitors of many other companies of the same domain.

So, If I start my career with such company then I am sure how great I am going do in future. Your company gives the best platform to utilize my skills effectively.

Question 11. What is Smart work & Hard Work? Which one do you prefer?

Hard work – Work and Think

Smart work – Think and Work

Hard work emphasizes giving more time and energy to achieve something contentiously. It needs determination and persistence. However, the latter focuses on finding effective ways or solutions to achieve something with high efficiency. In addition, it needs effective thoughtful thinking.

Question 12. Motto of Infosys?

Powered by intellect, driven by values

Before the Interview:

1. Visit the company’s website

  • Be able to articulate what you learned including your understanding of the mission and philosophy
  • Know what the organization offers including services and product lines
  • Employers expect you to know what the organization is and what it does and how that fits into your employment plans

2. Perfect Your Resume

  • Employers will only consider resumes and cover letters that are flawless in format, grammar, and spelling
  • Resumes should also be tailored to the specific job for which you have applied and should emphasize relevant work experience and academic qualifications

3. Professional dress requirements

  • Conservative dark suit (Men and women, tie for men)
  • Polished closed-toe dress shoes
  • Conservative hairstyle
  • Minimal make-up
  • No visible body piercing, tattoos

 

 

These are all the Guidelines – Accenture technical & Hr interview.

 

ALL THE BEST!