In this post, the following topics are discussed with example

## LINE CHARTS

line chart or line graph is a type of chart which displays information as a series of data points called ‘markers’ connected by straight line segments. It is a basic type of chart common in many fields. A line chart is often used to visualize a trend in data over intervals of time – a time series – thus the line is often drawn chronologically. In these cases they are known as run charts.

## The wise are instructed by reason, average minds by experience, the stupid by necessity and the brute by instinct.

CICERO

#### EXAMPLES

Ex 1:

Understand the chart and answer the following questions:

#### EXPORTS FROM THREE COMPANIES OVER THE YEARS (IN RS. CRORE)

[visualizer id=”55749″]

1. For which of the following pairs of years the total exports from the three Companies together are equal?

Sol:

Total exports of the three Companies A, B and C together, during various years are:

In 2003 = Rs. (30 + 80 + 60) crores = Rs. 170 crores.

In 2004 = Rs. (60 + 40 + 90) crores = Rs. 190 crores.

In 2005 = Rs. (40 + 60 + 120) crores = Rs. 220 crores.

In 2006 = Rs. (70 + 60 + 90) crores = Rs. 220 crores.

In 2007 = Rs. (100 + 80 + 60) crores = Rs. 240 crores.

In 2008 = Rs. (50 + 100 + 80) crores = Rs. 230 crores.

In 2009 = Rs. (120 + 140 + 100) crores = Rs. 360 crores.

Clearly, the total exports of the three Companies A, B and C together are same during the years 2005 and 2006.

2. Average annual exports during the given period for Company B is approximately what percent of the average annual exports for Company C?

Sol:

The amount of exports of Company A (in crore Rs.) in the years 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 and 2009 are 30, 60, 40, 70, 100, 50 and 120 respectively.

The amount of exports of Company B (in crore Rs.) in the years 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 and 2009 are 80, 40, 60, 60, 80, 100 and 140 respectively.

The amount of exports of Company C (in crore Rs.) in the years 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 and 2009 are 60, 90,, 120, 90, 60, 80 and 100 respectively.

Average annual exports (in Rs. crore) of Company B during the given period

=(80+40+60+60+80+100+120)/7

=560/7

=80

Average annual exports (in Rs. crore) of Company C during the given period

=(60+90+120+90+80+100)/7

=600/7

Required percentage={[80/(600/7)]x100}%

=93.33%(approx.)

Thus in this section we learned about the concepts of Line Charts Data Interpretation question format. In next section, we will learn about Analogy.