PROBLEMS

1) A fan always has ….

(a) switch      (b) current     (c)  regulator       (d) wire     (e) blades

 

2) A school always has …

(a) teacher   (b) library      (c) building   (d) principal   (e) classes

 

3) A newspaper always has ….

(a) editor       (b)paper     (c) advertisement      (d) news     (e) date

 

4) Milk always contain  ….

(a) sugar        (b)  fat         (c) calcium      (d) water

 

5) A cupboard always has …..

(a) clothes     (b) door     (c) shelf       (d) lock      (e) bolt

 

6) A car always has ….

(a) bonnet       (b) bumper    (c) dicky    (d) wheels    (e) driver

 

7) A man always has ……

(a) teeth        (b) feet        (c) eyes       (d) heart    (e) hands

 

8) A clock always has …..

(a) needles      (b) numbers     (c) frame       (d) alarm     (e) battery

 

9) A cricket always  has…

(a) pitch         (b) gloves           (c) bat          (d) stumps       (e) pads

 

10) A  camera always has ….

(a) lens           (b) reels            (c) flash       (d) photo        (e) photograph

 

11) A danger always involve ….

(a) enemy     (b) fear            (c) attack         (d) help

 

12) A dead has no …..

(a)  heart beats     (b) breathing    (c) bones       (d) movement      (e) sensation

 

13) An oasis always has……

(a) forests            (b) sand               (c) camels         (d) water       (e) traveller

 

14) A bulb always has …..

(a) filament          (b) light              (c) argon           (d) glass      (e) current

 

15) A train always has……

(a) rails              (b) driver             (c) passenger          (d) engine         (e) guard

 

16) A book always has …..

(a) chapters       (b) pages

(c) contents        (d) illustrations      (e) pictures

 

17) A mirror always …….

(a) reflects         (b) retracts

(c) refracts          (d) distorts          (e) reveals the truth

 

18) A hospital always has…..

(a) room            (b) bed

(c) doctor           (d) telephone     (e) room

 

19) All animals have …….

(a) eyes             (b) four legs

(c) horns            (d) tails               (e) instincts

 

20) A song always has ….

(a) chorus           (b) musician          (c) tymbal           (d) word

 

Directions for Questions: 1-20

In each question below five words are given, marked with A, B, C, D and E, four of which are alike in some respect, i.e., they have something in common, only one word is different from them, i.e. it does not belong to the category to which the other four belong. Find out the word which is different from the rest.

  1. (A) Hut               (B) Shed               (C) House               (D) Apartment               (E) Capital
  2. (A) Trunk           (B) Rat                  (C) Bird                  (D) Dog                            (E) Cockroach
  3. (A) Star               (B) Sky                 (C) Cloud                (D) Rain                           (E) Moon
  4. (A) Water           (B) Milk                (C) Ghee                 (D) Butter                        (E) Curd
  5. (A) Mother        (B) Brother           (C) Sister                (D) Wife                           (E) Daughter in- law
  6. (A) Rink             (B) Court               (C) Arena               (D) Ground                     (E) Farm
  7. (A) Bangladesh (B) China              (C) Japan               (D) Pakistan                    (E) Sri Lanka
  8. (A) Cricket         (B) Table tennis  (C) Football            (D) Hockey                     (E) Tennis
  9. (A) November   (B) December      (C) January            (D) October                    (E) August
  10. (A) Committee  (B) Council           (C) Panel               (D) Cabinet                      (E) Secretary
  11. (A) Honesty       (B) Morality         (C) Anxiety            (D) Behaviour                 (E) Weight
  12. (A) Silver            (B) Callous           (C) Button             (D) Gritty                         (E) Brass
  13. (A) Kolkata        (B) Mumbai          (C) Patna               (D) Guwahati                 (E) Chandigarh
  14. (A) Libra             (B) Saturn            (C) Mars                 (D) Pluto                        (E) Uranus
  15. (A) Bull               (B) Camel             (C) Buffalo             (D) Goat                          (E) Cow
  16. (A) Asteroids     (B) Meteors          (C) Comet              (D) Meteorites               (E) Cirrus
  17. (A) DAB              (B) OPL                 (C) TIM                 (D) PEN                            (E) QUC
  18. (A) Oprs             (B) FgHi                (C) AcDe                 (D) KlMn                         (E) PvWx
  19. (A) ABBC           (B) XYYZ              (C) UWWX             (D) RSST                         (E) MNNO
  20. (A) PQRT           (B) DEFH            (C) LMNP               (D) RSTU                         (E) BCDF

 

Directions for Questions 1-5

In each question below letters of some word are presented in a disarranged way. You are to find out the word after rearranging the letters and mark the last letter of the words from the alternative answers (marked A, B, C, D or E) given along with each question.

  1. LREVSI                (A) L (B) R (C) I (D) V (E) E
  2. CSLPAA               (A) C (B) P (C) A (D) L (E) S
  3. EKLEN                (A) L (B) K (C) N (D) A (E) E
  4. RTWEA               (A) W (B) A (C) E (D) T (E) R
  5. YEBTUA              (A) B (B) T (C) Y (D) E (E) U

ANSWERS

  1. E
  2. A
  3. D
  4. C
  5. C
  6. D
  7. D
  8. A
  9. C
  10. A
  11. B
  12. D
  13. D
  14. A
  15. D
  16. B
  17. A
  18. C
  19. E
  20. D

 

In each question below five words are given, marked with A, B, C, D and E, four of which are alike in some respect, i.e., they have something in common, only one word is different from them, i.e. it does not belong to the category to which the other four belong. Find out the word which is different from the rest.

  1. (E) Capital is the city while others are dwelling places.
  2. (A) All the others are animals.
  3. (D) Only drops in the earth.
  4. (A) Others are milk products
  5. (B) All the others are woman relatives.
  6. (E) All the others are connected with games.
  7. (C) All the others are neighbouring countries of India.
  8. (B) The only indoor game.
  9. (A) Only month with 30 days.
  10. (E) Only single person while others are functioning bodies of certain members.
  11. (E) The only physical aspect.
  12. (A) All the others have double letters.
  13. (D) Others are capital city.
  14. (A) It is not a planet
  15. (D) All the others have humps.
  16. (E) It is the cloud others are heavenly bodies
  17. (B) Except (B) all the other groups have vowels in the middle.
  18. (A) Except (A) each group contains two capital and two small letters.
  19. (C) Except in (C), first two letters of all the other groups are consecutive.
  20. (D) Only group where the last two letters are consecutive.

 

In each question below letters of some word are presented in a disarranged way. You are to find out the word after rearranging the letters and mark the last letter of the words from the alternative answers (marked A, B, C, D or E) given along with each question.

  1. (B) The word is ‘SILVER’, the last letter is ‘R’ and it is the answer.
  2. (D) The word is ‘PASCAL’.
  3. (A) The word is ‘KNEEL’.
  4. (E) The word is ‘WATER’.
  5. (C) The word is ‘BEAUTY’